Flytthjälpmedel

Att flytta med flytthjälpmedel gör flytten smidigare, inte minst om du har tänkt flytta utan en flyttfirma. Faktum är att flyttfirmorna använder flytthjälpmedel för att kunna flytta en tung möbel eller flera lådor på en och samma gång. För att undvika att bära fel, och onödig stress kring flytten får du några tips om olika flytthjälpmedel och annat som kan göra flytten lite lättare.

Olika bärhjälpmedel vid flytt

Att använda bärhjälpmedel vid flytt är en ergonomisk självklarhet. Man sparar på krafter och får en smidigare flytt, samtidigt som risken för belastningsskador reduceras markant. Det finns en rad olika flytthjälpmedel man kan använda till olika flyttlass och föremål; vagnar, bärselar, pallyftare och olika kärror och pirror. Micrologistic har flytthjälpmedel som används av såväl privatpersoner som flyttfirmor. Oavsett vem du är så kommer ryggen tacka dig för att du använde bärhjälpmedel vid flytten.

Ergonomisk bärsele

Om du som ska lyfta och flytta tunga föremål är det viktigt att tänka på kroppen. Det är alldeles för lätt att få belastningsskador i en flyttprocess, dock är det lika lätt att undvika detta bara genom att använda ett enkelt flytthjälpmedel. Att dra nytta av en ergonomisk bärsele, lådsele eller enkelsele kommer att förenkla tunga lyft genom att ge känslan av ett bättre grepp och ge trygghet i själva bärandet. Ska du flytta ett stort piano kommer en pianosele i kombination med en ergonomisk bärsele att vara oumbärlig, samt en trall för enklare transport av t.ex. skåp och lättare föremål du inte nödvändigtvis behöver lyfta runt.

Säkra din flytt med spännband

När det gäller att flytta, är säkerheten av dina ägodelar av yttersta vikt. Förutom alla de ovannämnda flytthjälpmedlen, är spännband ett oumbärligt verktyg för att garantera att dina föremål hålls på plats under transport. Spännband används för att fästa och hålla objekt stilla, vilket minimerar risken för skador orsakade av skakningar eller plötsliga rörelser under flytten. Oavsett om det är möbler, lådor eller andra skrymmande föremål, kommer ett kvalitativt spännband att säkerställa att dina saker förblir orörda och intakta från start till mål. 

Kärra och pirror

Det finns lådor och föremål som man absolut inte ska flytta utan att använda kärra eller pirra. Det kan vara väldigt tunga möbler som dokumentskåp eller kassaskåp, men det kan också vara flera lådor staplade på varandra – med en flyttkärra kan du lekande lätt lyfta och transportera det som annars hade behövt 3–4 personer, eller effektivisera antalet lådor per omgång. Läs mer om kärror och pirror och andra smarta bärhjälpmedel vid flytt.

Flyttramp / lastramp

När du väl har bestämt dig för att investera i en kärra är det naturliga nästa steget att skaffa en flyttramp. En flyttramp, eller mest känd som en lastramp, gör det lättare för dig att rulla in och ut kärran ur lastbilen eller vid leverans av tyngre föremål. Det finns många typer av ramper i olika storlekar och med olika lastkapacitet. Kanske behöver du bara en flyttramp med handtag som inte väger så mycket och är lätt att ta med sig, eller en smart tröskelramp som förenklar transport över en eller flera trösklar.

Tunga lyft & ergonomi

Att lyfta tungt är oundvikligt i flyttprocessen. Därför är det väldigt viktigt att du tar hand om kroppen genom att lyfta rätt, eller undvika att lyfta helt och hållet. Du har säkert hört uttrycket ”Lyft med benen”. När man säger lyft med benen menar man egentligen att inte lyfta med ryggen. Att utföra tunga lyft ergonomiskt innebär att använda sig av kroppens naturligt starka benmuskulatur för att sköta den ansträngande delen i lyftet. Detta gör du genom att böja höfterna och knäna och vara rak i ryggen.

Förutom rätt teknik, spelar val av rätt hjälpmedel vid tunga lyft en avgörande roll. Det finns en rad olika tunga lyft hjälpmedel, som plattformsvagnar och rullcontainers. Dessa hjälpmedel, ofta använda som lyfthjälpmedel i lager, kan även vara ovärderliga när du står inför en stor flytt. De inte bara underlättar själva lyftprocessen men också minimerar risken för skador och ökar effektiviteten. Med dessa hjälpmedel kan du flytta även de mest klumpiga eller tunga objekt med lätthet och säkerhet.

Du bör ha i åtanke att det inte bara är tyngden på lyften, utan även mängden lyft, som kan slita på kroppen. Därför kan det vara smart att överväga en kärra för tunga lyft för de föremål man inte borde bära själv, särskilt om man inte har anlitat en flyttfirma.

Förbered dig inför flytten

För en enklare flytt behöver du förbereda flytten så gott det går. Om du vill undvika de tunga lyften bör du också säkerställa att du inte packar för tungt. Här följer några tips på hur du kan underlätta flytten redan innan den börjar.

1. Gör dig av med överflödet

Ta chansen att sortera ut sånt som du inte längre behöver. Det som du inte vill slänga bort kan du skänka till nära och kära, sälja eller donera till välgörenhet.

2. Flyttlådor och förpackningsmaterial

Försäkra dig om att du har tillräckligt många flyttlådor och förpackningsmaterial. Spara på resurser och miljön genom att använda gamla tidningar, handdukar, sängkläder och liknande som förpackningsmaterial.

3. Checklista och flyttetiketter

När du numrerar lådorna efter rum, eller skriver vilket rum lådan tillhör, så kommer du att känna dig mer organiserad då du får ordning på det du inte ser, och sen kan du kontrollera allt med en checklista. Utnyttja etiketterna och skriv vad som finns i varje låda.

4. Samla det viktigaste

Det sista du vill göra när du äntligen har fått in alla lådor på respektive rum är att behöva leta efter tandborsten och pyjamasen. Samla familjemedlemmarnas viktigaste saker i en och samma låda, och markera den tydligt så att du lätt kan hitta det du behöver under de första dagarna.

5. Bärhjälp

Be om hjälp från vänner och familj eller anlita en flyttfirma för att bära flyttlådorna fram och tillbaka, eller investera i en smidig kärra eller annan bärhjälpmedel vid flytt. Tänk på ryggen!

Fler tips inför packningen

För fler förslag kring packningen kan du ta del av våra tips inför flyttpackning – där finns flera bra idéer.