Flyttpacka smart – tips till dig som flyttar

Nu har det blivit dags för dig att packa ned allt det du äger och har i ett antal lådor. Låter det superlätt eller börjar paniken krypa fram lite smått?

Kanske är du en minimalistisk person med ett fåtal värdesaker – då kan det räcka med att du skummar igenom artikeln. Men om du älskar stilen ”more is more” och vägrar göra dig av med något inför flytten, då har du kommit rätt. Flyttpacka smart med tips som underlättar inför flytten och försök att behålla lugnet!

Packa för flytt – tips

Det absolut sämsta du kan göra är att packa ned alla saker på måfå. Tänk själv – du kommer till ditt nya hem, börjar leta efter något du behöver med hittar inte rätt. Kläder ligger tillsammans med böcker som i sin tur staplats upp på tallrikar (Okej, kanske inte riktigt så här). Så tips nummer ett är att planera noggrant inför flyttpackning.

Dela upp dina saker i olika kategorier.

Kläder kan delas upp i:

 • Underkläder
 • T-shirtar
 • Skjortor
 • Hoodies, polos och tjocka tröjor
 • Byxor, shorts och kjolar
 • Kostymer och klänningar
 • Jackor, kappor och pälsar

Om du inte tänker rensa bland dina kläder kan du åtminstone tänka utifrån säsong. Packa ned det som inte går att bäras i dagsläget och ha en egen flyttlåda till klädesplagg som du ska ha i framtiden. 

Skaffa rätt packningsmaterial

För att säkerställa så att ingenting går sönder under flytten behöver du packa dina saker i rätt packmaterial. Dessutom kan du med rätt flyttpackning spara väldigt mycket plats i flyttbilen och på så sätt slipper köra fram och tillbaka flera gånger. Packningsmaterial som är bra att ha inför flytten:

 • Flyttkartonger 
 • Bubbelplast
 • Soppåsar/plastpåsar
 • Tejp och sträckfilm
 • Originalförpackningar för ömtåligt glas och inredning

Just flyttkartonger kan kosta en hel del om du väljer att köpa nya. Ett smart val är därför att låna flyttkartonger via en flyttfirma som erbjuder gratis utlåning. Se tips på bästa flyttfirmor i Stockholm.

Packa för flytt – prioritera det viktigaste först

Se till att packa ned de saker som du lär behöva den första tiden separat från övrig flyttpackning. Det kan vara kläder, hygienartiklar, matskålar och bestick. Dessa ska läggas undan och tas med som sista packningen i flyttbilen.

Ett tips är att markera all flyttpackning med tuschpennor. Skriv gärna vad allting innehåller och i vilket rum sakerna ska ställas i.

Flyttpacka kläder

Spara plats genom att packa ned ytterkläder och andra stora klädesplagg i vakuumpåsar. Förutom att minska volymen har du möjlighet att återanvända påsarna vid ett senare tillfälle och du slipper dessutom att dina kläder förstörs under flytten. Köp billiga vakuumpåsar på Clas Ohlson Alla andra kläder är bäst att packa ned i stora soppåsar. 

Tänk också på att packa ned det tyngsta först. Ju lättare ett föremål/klädesplagg är desto högre upp ska det läggas.

Flyttpacka elektronik

För att slippa stå och krångla med långa ihoptrasslade kablar kan du tejpa dem vid en tv eller annan elektronik innan du packar ner det hela i en kartong. Om du saknar originalförpackningen kan du packa ned elektroniken med hjälp av sträckfilm. Var inte sparsam med plasten, se till att täcka ömtåliga områden med flera lager sträckfilm.

Flyttpacka glas

Ömtåligt material som glas behöver skyddas extra mycket under flytten. Använd gärna bubbelplast, kökshanddukar och lättare klädesplagg för att omsluta glaset. Undvik tidningspapper då det finns risk att det missfärgar glasen. Skapa gärna lite luft mellan föremålen så undviker du risken för stötar och nötning.

Flyttpacka böcker

Böcker ska packas ned i flyttkartonger. Tänk dock på att inte lägga i för mycket i en och samma kartong då det kan bli väldigt tungt att bära en låda fullproppad med tjock litteratur. Utgå ifrån halva lådan och fyll ut resterande plats med exempelvis kläder och andra lättare föremål. Ett tips är också att flyttpacka böcker i en bokstavsordning. Märk sedan lådan med böckernas respektive bokstäver eller skriv författarnas namn på kartongen (ett tips för de mest ambitiösa).

När ska man börja packa inför flytt?

Planera gärna för en längre flyttpackning. Börja cirka 3 veckor innan själva flytten och rör dig långsamt från det som du behöver minst till det allra nödvändigaste som packas ned sist. Beroende på hur mycket som ska packas kan det ta allt från 2 till 4 veckor att flyttpacka hela bohaget.