Flyttstädning –steg för steg

När ditt bohag har flyttats vidare till den nya bostaden är det dags att ta itu med städningen. Detta är inte det mest roliga man kan göra men ändock behöver det göras innan den andra ägaren flyttar in. För att underlätta för dig själv kan du överväga en städfirma men du kan också välja att städa hemmet på egen hand. Nedan får du veta vad som ingår i ett flyttstäd. Läs guiden för att förstå hur du går till väga steg för steg.

Städhjälp i Stockholm – rekommendation

Skippa helt att delta i flyttstädningen och njut i stället av ditt nya hem. Anlita professionell hjälp som gör jobbet åt dig. Här nedan tipsar vi om en bra städfirma som hjälper dig med flyttstäd i Stockholm.

Julias Städservice AB

På Julias Städservice AB erbjuds du som kund en lösning utifrån dina behov. Detta är en ISO-certifierad städfirma som förutom flyttstädning i Stockholm erbjuder andra städtjänster för privatperson och företag. Skräddarsy ditt eget städerbjudande när du bokar tid för flyttstäd genom Julias Städservice AB. Här ingår en nöjd-kund-garanti med städmaterial och fönsterputsning inkluderat i priset.

Fördelar

  • Familjeföretag med nära kontakt till sin personal
  • Inga dolda avgifter
  • Nöjd-kund-garanti i 3 dagar
  • Över 10 års erfarenhet i branschen

Förberedelser inför flyttstäd

Innan du påbörjar flyttstädningen kan det vara bra att titta över befintligt städmaterial och eventuellt komplettera med det som saknas. För att lyckas med ett noggrant flyttstäd behöver du:
  • Dammsugare
  • Mopp och skurhink
  • Trasor och svampar
  • Pappersservetter
  • Toalettborste
  • Fönsterskrapa
  • Stålull
  • Rengöringsmedel (gärna flera och olika för kök, fönsterputs, golvrengöring, spis m.fl.)
  • Avkalkningsmedel
  • Soppåsar
Du ska även tänka på att skydda dig själv och din hud från frätande medel och mikrober. Skaffa därför ett par gummihandskar i slitstakt gummimaterial som absorberar svett och skyddar dina händer mot kemikalier. Nedan får du veta vad som ingår i ett flyttstäd.

Steg 1 – köket

Visste du att köket oftast är det smutsigaste rummet i ett hem? Ansamling av fett, matrester, damm och smuts – detta bör du ta tag i från första början. Flyttstäda enligt följande:

  1. Fönster, persienner, fönsterbrädor och fönsterbågar.
  2. Tak och lampor.
  3. Spis (glöm inte att flytta ut spisen och rengöra området bakom).
  4. Köksfläkten.
  5. Kylskåp (tänk på att dra ut alla lådor och hyllor, rengör noggrant kylskåpet inuti och utanpå) och frys (frosta av och rengör noggrant).
  6. Diskmaskin (tänk på att dra ut diskmaskinen och rengöra bakom). 
  7. Alla skåp, dörrar och handtag.
  8. Kranar och handfat (Kalka av vid behov).
  9. Väggar. 
  10. Element (ta bort damm och rengör bakom så gott det går).
  11. Golv (golvlister, trösklar osv).

Steg 2 – Sovrum och vardagsrum

Här blir det viktigt att använda bra rengöringsmedel, trasor och dukar för att få bort allt damm och smuts som samlas i alla vrår. Dessa rum har inte lika mycket detaljer så som köket eller badrummet. Däremot behöver man vara noggrann med eventuella stänk och smutsfläckar på väggarna, golven och elementen. Flyttstäda enligt följande:

  1. Fönster, persienner, fönsterbrädor och fönsterbågar.
  2. Tak och lampor
  3. Element (Se till att städa bakom elementen med bra rengöringsmedel)
  4. Garderober och skåp, dörrar och handtag.
  5. Ta bort alla spikar och tavelkrokar från väggarna, spackla och måla om vid behov. Rengör med ett milt såpmedel och trasa.
  6. Rengör väggkontakter och strömbrytare. 
  7. Dammsug golven och använd sedan mopp med ett milt såpvatten. Rengör golvlister, trösklar och dörrfoder.

Steg 3 – Toalett och badrum

Flyttstädning av detta rum är oftast det som uppmärksammas och påpekas om i första taget. Ingen vill flytta in i ett hem med smuts kvarlämnat av andra människor. Se därför till att städa badrummet näst sist av alla rum så kan du vara säker på att du lämnar det i ett bra skick.  Flyttstäda badrummet och toaletten enligt följande:

  1. Tvätta eventuella fönster, fönsterkarmar och fönsterbrädor.
  2. Tak och lampor.
  3. Ta bort toaringen och placera den i duschen. Spraya med rengöringsmedel och låt det verka. Använd rengöringsmedel runt hela toalettstolen och låt det verka medan du rengör toaringen. Sedan torkar du av toalettstolen med en svamp och en trasa, rengör undersidan av toaletten med en toaborste och spolar sedan av hela stolen med duschen. Placera sedan toaringen på stolen och låt allting torka.
  4. Badkar och dusch (kakel, kranar, badkar och duschmunstycket. Var noga med att få bort missfärgningar och fläckar på väggarna).
  5. Handfat och kranar.
  6. Kaklet på väggar (Tänk på att rengöra fogarna mellan kakelplattor). 
  7. Alla skåp, speglar, handtag och dörrar.
  8. Golvbrunnen och rör. Var väldigt noggrann med att få bort smuts, hår och beläggning. 
  9. Dammsug golvet och moppa med ett milt såpvatten.

Steg 4 – klädkammare och hall

Detta bör vara det sista du gör när du flyttstädar ditt gamla hem. Ta gärna en extra kik i alla rum för att försäkra dig om att allting ser rent och fint ut innan du avslutar städningen. Hallen kommer vara det första rummet som möter den nya ägaren, se därför till att göra de sista momenten precis innan du lämnar hemmet. Flyttstäda hallen i följande ordning:

  1. Tvätta eventuella fönster, fönsterkarmar och fönsterbrädor.
  2. Tak och lampor.
  3. Element (damma av, ta bort fläckar och våttorka runtomkring).
  4. Garderober, skåp och hyllor, dörrhandtag och dörrar, 
  5. Ta bort spikar och tavelkrokar på väggarna, rengör med trasa och mild såpa.
  6. Väggkontakter och strömbrytare.
  7. Dammsug golvet och moppa med ett milt såpvatten.

Att låta städfirman lösa flyttstädning

Nu har du fått en inblick i hur du går till väga för att lyckas med flyttstädning. Låter det som något du absolut inte orkar göra? Då är det bäst att överlåta jobbet till ett städproffs. Det finns en hel del städfirmor i Stockholmsområdet som erbjuder skräddarsydda lösningar för både privat- och företagskunder. Men hur väljer du en bra städfirma? Se vilka saker du ska hålla koll på.

Vad ingår i flyttstäd?

Först och främst behöver du ställa frågor till städfirman redan innan offerten. Ring och rådfråga kring firmans tjänster, se över vad som erbjuds för dig som kund och få information om det som ingår i flyttstäd. Tänk även på att ha allt sammanfattat på ett papper och att totala kostnaden ska stå med på offerten för att slippa onödiga avgifter i efterhand.  

Vad kostar flyttstäd?

Tipset är att inte stirra sig blint på prislappen. Det finns en del städfirmor som erbjuder väldigt låga priser på sina tjänster men det kan i vissa fall innebära att man inte får någon garanti på att arbetet kommer att bli väl genomfört. Det saknas många gånger både kollektivavtal och ersättningsarbete. Därför ska du i stället välja en städfirma som garanterar en hög service och har en tydlig policy för eventuella brister.

Hur lång tid tar en flyttstädning?

Det här är en viktig fråga att ställa till din städfirma. Priset påverkas oftast av tiden det tar att städa ett hem och det finns städfirmor som erbjuder en längre städning på en bostadsyta som egentligen inte kräver så många städtimmar. Räkna dock med att det normalt tar ca 6-8 timmar att flyttstäda hela hemmet.